Inteligența emoțională este cheia succesului!

Erhan-Gabriel (cu alb) & Ilhan-Mihail – 1 iunie 2020 (14 luni)

” Nu vreau să fiu la mila emoțiilor mele.Vreau să le folosesc, să mă bucur de ele și să le domin.”Oscar Wilde

Incredibil dar adevărat! Copiii noștri vor aniversa 2 ani pe 15 martie 2021!

Uimitor de repede trece timpul! Deși a fost și încă este greu, tot simt cum zboară timpul, cum ne îndepărtăm de această etapă, pe care nu o vom retrăi niciodată! Îmi doresc să vină și pentru noi, mama și tata, perioade de respiro, de reluare a unor hobby-uri, dar în același timp sunt conștientă că urmează separarea, ruperea…, lucruri absolut normale de alt fel.

Acum a început să se manifeste ” teribila” vârstă 2-3 ani! La noi x 2!
Este foarte important pentru copil să îi fii aproape cu foarte multă empatie.!
Dezvoltarea emoțională explodează, este foarte greu să înțeleagă și să își gestioneze emoțiile. La noi, fiind 2, există și tendința de imitare, “vreau și eu” cu mama în același timp cu fratele meu. Dificil să poți explica, “stai la rând, fratele tău a început primul.”!
Nu, nu poți face așa ceva! De aceea este necesar, imperios necesar să fie 2 adulți “de calitate” tot timpul.

Unul dintre băieți a avut o criză de plâns și de mama, care a ținut o oră!
Ce bine că a fost în weekend și tata era acasă! A găsit ceva atractiv pentru celălalt copil și am reușit să fiu dedicată, fără să lezez!
Cu multă răbdare și multe povestiri despre sentimente, despre emoții, etapele de plâns au alternat cu cele de râs! După aproximativ o oră, parcă era alt copil! Și-a reluat activitățile preferate, cu mult entuziasm și zâmbet!

Și încă nu au împlinit 2 ani, nu vorbesc cursiv! Suntem abia la începutul perioadei de dezvoltare emoțională și cerebrală!

Este bine să fim alături de copil, parcă mai mult ca oricând! Trebuie să se simtă înțeles și mai ales în siguranță!
Doar așa vom reuși să îi transmitem mesajul că emoțiile sunt ceva normal, natural și nu trebuie să le “înăbușim”.!

Estomparea emoțiilor va forma un adult nesigur pe el, cu un caracter introvertit, nu va ști să se bucure în viață, de viață!

Este știut că nu toți ne naștem cu inteligență emoțională! Cu toate acestea, cei mai puternici oameni, liderii, au inteligența emoțională foarte bine dezvoltată! Pe înțelesul tuturor, dacă ai un IQ remarcabil, dar nu ai inteligență emoțională, nu poți fi un bun lider, prieten, partener.! Nu toți suntem sau vom fi lideri, vei spune. Este adevărat!
Dar toți ne dorim să ne fie cât mai ușor în viață! Inteligența emoțională te ajută să ai cărarea vieții mult îmbunătățită!

Inteligența emoțională are 5 laturi:
Autocunoașterea
Autostăpânirea
Motivație
Empatie
Abilități sociale

Acum înțelegi de ce am “abuzat” de expresia inteligență emoțională?
EQ, coeficientul emoțional nu poate fi măsurat, la fel ca IQ (abilități mentale cognitive). Cu toate acestea există niște criterii care fac diferența între o persoană cu EQ dezvoltat și una fără această latură dezvoltată.

Părinții sunt responsabili cu dezvoltarea inteligenței emoționale la copii. EQ ajută copilul să se înțeleagă pe el, să își înțeleagă propriile emoții, dar și să fie receptiv la cei din jur. Este important să ne învățam copilul să își recunoască emoțiile, să vorbească despre ele. Acest comportament deschis îi va fi de ajutor toată viața, va reuși să păstreze relații de calitate atât personal cât și profesional.

Inteligența emoțională de Daniel Goleman, dacă nu ai reușit să o citești, pentru binele tău și nu numai, te rog să îți faci timp pentru lecturarea ei.

 

” Nu interesează pe nimeni cât de multe știi, îi interesează cât de mult îți pasă.” – Theodore Roosvelt