Cocktail “Cireșar”

Este vară, fructele sunt din belșug, să profităm de ele în toate formele! Consumate ca atare, în dulceață, gem sau smoothie, ori ce alegi, este bine. Vara ne răsfăță în cascadă cu diverse soiuri, așa că nu lăsa pe mâine fructele de astăzi!

Am pregătit o prăjitură cu “două fețe”, care a fost o reușită, savuroasă, un adevărat curcubeu pentru papilele gustative. Sper să ai timp să le oferi celor dragi un „dulce de casă” cât mai curând.

Mai jos ingredientele și modul de preparare:

6 ouă
250 g zahăr
250 g făină
250 ml ulei (am folosit de cocos)
Vanilie, coajă de lămâie, sare.
500-700 g cireșe, fără sâmburi
2-3 piersici și 2-3 nectarine, mărime medie, bine coapte, curatate de coajă.
3-4 linguri de zahăr

Cireșele spălate se curăță de sâmburi și se lasă la scurs într-o strecurătoare.
Piersicile și nectarinele se decojesc și se feliază.
Forma în care se pregătește prăjitura se îmbracă cu hârtie de copt (se udă cu apă rece, se stoarce fff bine și se îmbracă forma) , și se unge cu foarte puțin ulei.

Când toate ingredientele sunt pregătite, se pornește cuptorul, se setează la 170 grade.

Nectarinele și piersicile feliate se așează în tava pregătită, peste care se pun 3-4 linguri de zahăr și se induce în cuptorul încins pentru cca 7-10 minute.

Separă ouăle, albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare, după care se adaugă zahărul și se continuă baterea pentru a obține o spumă fermă.
Gălbenușurile se amestecă cu uleiul turnat în șuvoi subțire. Se combină albușurile cu gălbenușurile, după omogenizare se adaugă făina proaspăt cernută și nu se mai folosește mixerul. Făina se amestecă doar cu mișcări ample de jos în sus, pentru a fi aerată.

Eu nu folosesc praf de copt. Dacă vrei, pot adăuga împreună cu făina, 5-7 g praf de copt.

Peste cireșele scurse se cerne o lingura de amidon alimentar (ideal) , sau o lingura de făină și se amestecă (ajută la menținerea “deasupra”).

Se scoate tava din cuptor, peste fructele înmuiate se pune amestecul de oua, iar deasupra tuturor cireșele, se nivelează ușor și se coace până trece proba cu scobit0area.
Primele 20 de minute nu se deschide cuptorul!

Se lasă la răcit pe un grătar, se taie rece, & dacă vrei o pudrezi cu zahăr vanilat.