Coroniță cu afine

Din categoria “gustul copilăriei”, cu siguranță face parte și checul.
Rețete fel de fel, simplu sau cu fructe, galben sau marmorat, checul este “un dulce” de casă foarte apreciat, de cei mici și de cei mari.

Câteva afine erau rătăcite în frigider și ca să nu mai fie triste, le-am făcut cunoștință cu un chec-coroniță.
Știi deja, dacă nu, afli acum, nu folosesc agent de creștere la chec!

De data aceasta am folosit cacao, dar poți folosi carob, fără ezitatare, sau lași simplu. Afinele au rol mai mult decorativ în interiorul coroniței, am folosit maxim 15 bucăți, în partea de sus, după ce am așezat compoziția în formă.

Pregătește toate ingredientele la îndemână, unge forma cu unt și tapetează cu nuci, alune, ce preferi, tăiate grosier.
Setează cuptorul la 175 grade pentru preîncălzire.
Eu am folosit formă de guguluf.

Partea de jos, alunele s-au copt și au un gust deosebit.

Ingrediente:
5 ouă
125 g zahăr
125 g făină
25 g cacao
15 bucăți afine (opțional)
1-2 linguri de alune tăiate grosier
sare, esențe după preferințe (eu am folosit coajă rasă de lămâie și portocală, esență de vanilie Bourbon).

Separă gălbenușurile de albușuri.
Peste albușuri pune sare și mixează până obții o spumă tare. Adaugă zahărul și mixează până obții o bezea fermă. Vino cu gălbenușurile, mixează bine și nu mai folosi robot/mixer, vei lucra doar cu lingura. Introdu făina cernută, amestecă cu mișcări ample, de sus în jos. Pune esențele, amestecă și scoate câteva linguri din compoziție ca să amesteci cu cacao.
Compoziția cu cacao o așezi într-o pungă și tai puțin la un colț (este mai ușor de lucrat).

În tava tapetată generos cu alune/nuci, pune prima parte de compoziție galbenă, peste te joci în zig-zag cu cea de cacao, sau faci buline, deasupra așezi restul de compoziție galbenă și iar buline de cacao. Dacă vrei să folosești afine, acum este momentul.
Coace până are culoare aurie și trece testul cu scobitoarea. Nu deschide ușa cuptorului primele 15-20 minute!

După răcire completă se taie și se servește. Dacă vrei ceva mai sofisticat, poți face o glazură de ciocolată deasupra.