Fulgi de ovăz și carob

Cred că ai auzit, știi deja, că alimentația trebuie să fie în același “ton” cu sezonul.
Toamna, iarna, este bine să consumăm alimente care ne încălzesc, ne dau energie, care susțin organismul, în efortul lui de a face față intemperiilor vremii și stării psihice mai “gri” uneori, pentru că soarele este în vacanță.

Fulgii de ovăz sunt vedetele sezonului.
Sunt hrănitori, sățioși, au fibre și sunt foarte versatili. Dacă ții post sau ești vegetarian poți folosi lapte vegetal sau apă.

În funcție de calitatea fulgilor și preferințele culinare, produsul final, după răcire poate fi trecut prin Blender, pentru o consistență fină sau îl servești așa “brut”, dacă folosești fulgi fini. În cazul în care nu servești cu fructe proaspete, poți să fierbi împreună cu fulgii mere, pere, gutui, banane, tăiate cuburi. Adaosul de zahăr este în funcție de gusturi, există și varianta îndulcirii cu sirop de agave, de arțar sau cu miere, după răcire.
Rețeta de bază este fără cacao/carob.

Ingrediente pentru budincă:
1 litru de lapte
100 g fulgi de ovăz fini
2 linguri mari cu carob sau cacao
un praf de sare
1 lingură de griș
esențe dacă preferi
30-50 g zahăr
30-50 g unt.

Lapte se dă în fiert cu toate ingredientele, când începe să fiarbă adaugi fulgii de ovăz și fierbi 10-15 minute.
Grișul îl folosești, doar dacă vrei să fie o consistență fermă, să “îl tai”.

Piure de fructe coapte:
Gutui coapte, mere coapte și curățate de coajă după răcire, banane și miere.
Se amestecă în Blender, fără adaos de lichide, până obții un piure fin, omogen, onctuos. Cantitățile de fructe sunt la aprecierea ta, important este să fie bine coapte și să le mixezi reci. Până la servire se păstrează în recipient de sticlă, închis ermetic. După răcire completă, budinca se porționează, se servește cu fructe proaspete sau piure de fructe coapte.

Mic dejun sau gustare, este un deliciu și o încântare pentru toată familia.