Ipsatie – masturbația la copii

MASTURBÁȚIE
(am dat descrierea din DEX pentru a exclude alte comentarii).
Provocarea propriei plăceri sexuale sau a unei alte persoane prin excitarea manuală a organelor sexuale externe. Nu este considerată un fenomen patologic decât dacă, acompaniată de fantasme, este preferată coitului normal. Fenomen tranzitoriu în adolescență, mijloc terapeutic folosit de sexologi în disfuncțiile sexuale.

Masturbația la copii, începând cu vârste foarte fragede, chiar și de câteva luni, este un fenomen normal.
În termeni medicali masturbația la copii se numește ipsatie.

Acest comportament, dacă apare, este absolut normal. Diferă de la copil la copil, atât ca manifestare cât și ca durată în timp. Important este să nu intrăm în panică, să comunicăm copilului că nu trebuie să facă așa ceva în locuri publice, să nu îl certăm sau și mai rău să îl pedepsim, pentru a evita confuziile și dezvoltarea ulterioară.

Oricât de surprinși am fi să descoperim la copil masturbația, trebuie să rămânem calmi, să avem grijă ca mimica feței noastre să nu exprime dezgust, furie, șoc, groază, etc. Discuția cu copilul este importantă, fără jigniri, amenințări.

Masturbația, în cazul copiilor mici, trebuie înțeleasă ca activitate fără tentă sexuală. Este de fapt o descoperire a corpului, este senzația de plăcere, care se creează și când suge degetul de exemplu.

Foarte important este să comunicăm copilului că zona intimă, zona genitală poate fi atinsă doar de mama, de doctor sau bona (ori persoana care se ocupă de copil).
Pentru evitarea confuziilor, denumirea corectă a organului genital, încă de la început, este o abordare mai mult decât necesară.

Din experiența pediatrică s-au observat următoarele forme de manifestare: copiii se pot freca de mingii, marginile canapelelor, își freacă picioarele încrucișate, transpiră, scot diverse sunete, etc.
Dacă este ceva care se ameliorează cu timpul, sau dimpotrivă, necesită ajutor de specialitate, doar medicul poate constata.

Părinții sunt cei care pot face anamneza, să urmărească când apar aceste episoade, eventual să filmeze și să se consulte cu medicul pediatru.
Este ideal să îi distragem atenția fără brutalitate, să îl captăm în altă activitate, iar dacă aceasta se manifestă înainte de somn, să îi oferim o jucărie de pluș, o păturică, să îi masăm cu delicatețe spatele, capul.

Pentru a ne ajuta copilul să crească și să se dezvolte sănătos, fără a se simți rușinat de propriul corp, este important să îi vorbim deschis, de la vârste fragede despre reproducere, despre transformările hormonale, despre diferența dintre sexe.

” Sexul este ca o partidă de cărți: dacă nu ai un partener bun, ți-ar prinde bine o mână bună.” – Mae West

 

 

 

 

 

Surse:

https://doc.ro/sanatatea-copilului/masturbarea-la-copii-si-adolescenti-cum-recunoastem-comportamentul-sexual-normal

https://pediatricblog.info/2017/08/masturbarea-crizele-de-ipsatie-la-copil.html

https://super-mami.ro/2020/01/20/masturbarea-la-copii-ingrijorare-rusine-panica/