Limfă drenată – organism sănătos

Imagine de Okan Caliskan de la Pixabay
” Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitatea fizică.” – Hipocrate
Mulți dintre oameni cunosc destul de puține lucruri despre sistemul limfatic, dar majoritatea au auzit despre drenaj sau masaj limfatic. Ganglionii limfatici sunt situați în zona axilelor și în cea inghinală, știm că umflarea ganglionilor este un semn de pericol. Totuși, puține persoane știu că dimensiunea sistemului limfatic este dublă față de cea a sistemului circulator. În corpul uman este prezentă de două ori mai multă limfă decât sânge și de două ori mai multe vase limfatice decât vase de sânge.
O mare parte din corpul uman este format din apă, iar o parte din apă se află în fluxul sanguin, dar cea mai multă se afla în sistemul limfatic. Vasele limfatice sunt așezate în paralel cu vasele de sânge din organism.
Sistemul limfatic se poate bloca sau își poate încetini activitatea din cauza unui consum excesiv de lactate, tutun, alcool, medicamente, sau din cauza deshidratării, pesticidelor, bolilor și virușilor, ducând la simptome, precum: capacitatea redusă sau incapacitatea de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor, apar afecțiuni recurente, umflarea ganglionilor limfatici și a splinei, pietre la amigdale, mâncărimi pe corp, transpirație excesivă, hipertensiune, alergii, sinuzită.
Alți factori care influențează în mod negativ sistemul limfatic se număra:
– extenuarea – lipsa de odihnă
– sedentarismul – lipsa de exerciții sănătoase
– consumul de alimente procesate – lipsa de alimente proaspete
– depresia cronică
– substanțele chimice toxice
– atitudini și comportamente negative care blochează energia pozitivă
Sistemul limfatic are rolul de a transporta deșeurile din celule, sânge, colon și rinichi, filtrând bacteriile și microorganismele și eliminând celulele moarte și deșeurile din organism.
Drenajul limfatic, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, reduce retenția de apă din ţesuturi, combate celulita, accelerează considerabil procesul de slăbire, reduce ridurile şi oferă pielii un aspect spectaculos.
În acest fel, drenajul limfatic îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, sporeşte imunitatea organismului, îmbunătăteşte toate funcţiile organismului, elimină stresul şi oboseala cronică inducând o stare de bine generală.
Cum știi că suferi de congestie limfatică?
Aproape orice parte a corpului poate fi afectată de un drenaj defectuos al sistemului limfatic. Când drenajul limfatic devine congestionat, pot să apară următoarele simptome:
– rigiditate, mai ales dimineața
– oboseală
– piele uscată (poate prezenta mâncărimi)
– balonare
– sâni umflați la fiecare menstruație lunară
– retenție de apă
– luare în greutate și dificultate în pierderea kilogramelor în exces
– celulită
Limfa este compusă din 95% apa și devine vâscoasă și circula mai greu în condiții de deshidratare. De fapt, una dintre principalele cauze ale congestiei limfei este deshidratarea. Menține-te hidratat sorbind apă călduța, filtrata de-a lungul zilei pentru a ajuta limfa să circule bine. Evită băuturile reci, evită răcoritoarele pline de zahăr, sucurile procesate, băuturile pentru sportivi și alcoolul, pentru că acestea, la fel cum face și cafeina, sunt o povară metabolică în plus pentru corp și îl deshidratează.
Râsul și respirația profundă, implică mișcarea diafragmei și a mușchilor abdominali, ceea ce contribuie la împingerea limfei prin vasele limfatice.
Periatul uscat și masajul limfatic ajută, de asemenea, la stimularea circulației limfatice prin țesuturile limfatice.
Atingerea aspră a unei perii uscate, sau a unui prosop mai aspru, incurajează mișcarea limfei și a sângelui în țesuturi, ceea ce contribuie la drenajul toxinelor acumulate.
Periază sau masează ușor corpul, în direcția inimii și concentrează-te în special în zona capului, a gâtului, a picioarelor, a sânilor și a abdomenului, unde sunt localizate cele mai multe vase limfatice.
De ajutor pentru limfă dar și pentru ficat este amestecul din 2 litri de apă plată, 1 litru suc de grepfrut, 250 ml suc de lămâie și 750 ml suc de portocale, care se bea pe parcursul unei zile, în cură de 3 zile.
Orice cură/dietă poate fi urmată după ce a fost consultat/informat medicul de familie, care cunoaște istoricul medical și poate aviza cura!
În urma unei cure de detoxifiere a sistemului limfatic, sistemul imunitar este întărit, circulația limfei în spațiile intercelulare este mărită, eliminarea toxinelor este accelerată, schimburile nutritive sunt intensificate și transportul acizilor grași și a colesterolului este ușurat. De asemenea, buna funcționare a sistemului limfatic duce la pierderea mai ușoară în greutate și la o revitalizare a tenului și părului.
Drenajul limfatic manual este foarte eficient, condiția esențială este ca terapeutul să fie un bun profesionist!
Multă sănătate și zâmbete!
” Dragostea este cea mai sănătoasă boală.” – Euripide
Surse:
https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/cinci-remedii-naturiste-pentru-curatarea-limfei
https://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/detoxifierea-limfatica_9904
https://www.sfatulmedicului.ro/Ghid-de-Anatomie/sistemul-limfatic_9856