Mâncare de dovleac plăcintar
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
O rețetă inedită, copiii noștri o savurează!
200 g dovleac plăcintar tăiat cubulețe,
2 ciuperci proaspete tăiate cubulețe,
puțină ceapă tăiată mărunt,
1 lingură ulei de măsline ,
2 linguri de griș,
un praf de sare (de la 1+).
Se pune uleiul în vas anti-aderent, se adaugă ceapa și puțină apă, nu facem prăjeli.! Când ceapa este înmuiată se adăugă ciupercile și dovleacul, acoperim cu capac și lăsăm la foc mic până la evaporarea lichidului lăsat de ciuperci. În funcție de cât de fierte sunt ingredientele , completăm cu puțină apă fierbinte, atât cât să fiarbă grișul. Adaugăm grișul, fierbem 5 minute, acoperim și lăsăm să se răcească.
Este foarte gustos, sănătos și pentru adulți, sărat și condimentat după preferințe.
Atât dovleacul cât și grișul sunt foarte importante în alimentație.
Grișul este făcut din grâu dur, se digeră mai lent și menține starea de sațietate mai mult timp.
Grișul conține potasiu, acesta ajută la îmbunătățirea funcției rinichilor, vitamine E și câteva din gama B, care sunt importante pentru sistemul imunitar. Conținutul de minerale, zinc, magneziu, fac din griș alimentul nelipsit pentru a avea oase sănătoase, pentru a fi energici.
Dulcele copilăriei – griș cu lapte – la care putem adăuga, miere, nuci, fructe proaspete, gem, ne oferă multe variante de mic dejun sau gustare.
Supa de pui cu găluște de griș (adorată de Ehan_Gabriel și Ilhan-Mihail în egală măsură), găluște cu prune, unele prăjituri, sunt căteva preparate delicioase pe care ar trebui să le consumăm pentru a profita de proprietățile grișului.
” Comoara toamnei – dovleacul conține, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat în proteine și fibre și este o sursa excelenta de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.
Nu doar leguma se consuma în cazul dovleacului, ci și semințele, pe care le puteți găsi separat, în comerț. Cumpărați variante fără sare sau arome, de preferat crude (nu prăjite!). Semințele de dovleac sunt la fel de sănătoase ca și leguma din care provin și sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziți intestinali.” – https://doc.ro/dieta-si-sport/beneficii-dovleac
Poftă bună și copii mâncăcioși!