Mei – aliment străvechi
Imagine de Annette Meyer de la Pixabay
” O exagerare sau o măsură neîndestulătoare de mâncare și băutură strică sănătatea, pe când o măsură potrivită o produce, întărește și păstrează.” – Aristotel
Semințele de mei au fost în dieta înaintașilor noștri un aliment de bază. Cu siguranță, aceștia știau proprietățile benefice pentru organism, din aceleași considerente, chinezii l-au păstrat în dietă, nu au făcut aceeași greșeală ca occidentalii, să îl înlocuiască cu grâu și porumb.
Dr. Gillian McKeith în cartea “Hrana vie pentru sănătate” include meiul în lista celor 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătății, precum in, pătrunjel, quinoa, alge, etc.
Meiul este foarte bogat în enzime digestive, combate aciditatea, este motorul digestiei, ne dă mai multă energie, este un ajutor de nădejde pentru stomac, splină și pancreas.
Pentru că nu conține gluten, meiul poate fi consumat fără nici o problemă de persoane cu intoleranțe sau alergii.
Dr. Gillian McKeith susține că prin consumul de mei se rezolvă aspecte neplăcute legate de gaze, balonare, respirație urât mirositoare (semn al digestiei slabe și înmulțirii bacteriilor).
Meiul este ușor de preparat, nu necesită hidratare în prealabil, este versatil, poate fi folosit în supe, sosuri, ciorbe, deserturi.
Cu informarea prealabilă a medicului pediatru, meiul poate fi folosit în diversificare, chiar de la început, de la 6-8 luni.
Meiul este bogat în minerale: fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu, cupru, mangan.
Vitaminele conținute de mei sunt cele dim complexul B, alături de vitamina A, K.
Semințele de mei sunt benefice pentru:
# sănătatea inimii – datorită conținutului ridicat de magneziu se normalizează tensiunea arterială.
# reducerea colesterolului – meiul nu conține aproape deloc grăsimi și colesterol zero. Vitamina B3 contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge.
# combaterea anemiei – datorită conținutului ridicat de fier. Este indicat în dieta copiilor, adolescenților și persoanelor aflate în convalescență.
# pietre la rinichi – conținutul de minerale din mei ajută la curățarea rinichilor, și eliminarea pietrelor pe cale naturală (un preparat din medicina populară).
# depresie – compoziția semințelor de mei ajută la tratarea stărilor de anxietate, depresie, iritabilitate, oboseală.
# digestie – conținutul ridicat de fibre din semințele de mei ajută sistemul gastro-intestinal, ușurează digestia, combat constipația, balonarea și hiperaciditatea.
Meiul este de ajutor în sănătate și frumusețe, consumul de mei fiind benefic pentru păr, unghii, piele, diete de slăbit.
Cu toate că meiul nu este un aliment alergen, trebuie menționat faptul că datorită hormonului numit goitrina, care interferează cu hormonii tiroidieni, NU este indicat pentru consum persoanelor cu afecțiuni hormonale care urmează tratament medicamentos.
Tips: pentru aromă plăcută și puternică se recomandă ca boabe de mei să fie coapte (nu prăjite), înainte de preparare.