Prăjitură cu piure de căpșuni

Imagine de suju-foto de la Pixabay

Căpșunele sau inima vieții, își merită pe deplin acest nume!

Istoria căpșunilor este veche, prima cultură a fost în Franța la sfârșitul secolului al XVIII.

Căpșunele au efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, remineralizat, alcalinizant al sângelui și de reducere a colesterolului, căpșunul este planta cea mai cultivată și folosită în scop terapeutic.

În cosmetică, pentru tratarea tenului gras și a porilor dilatați se aplică mască de căpșuni cu iaurt și puțină zeamă de lămâie.

Pentru piureul de căpșuni:
500 g căpșuni
100 g brânză proaspătă de vaci 6% grăsime
10-15 buc nuci pecan râșnite (pot fi și de ale noastre)
2 banane foarte bine coapte
4-6 curmale foarte bine coapte
sirop de arțar sau agave,  pentru gust mult mai dulce.

Se mixează toate ingredientele până se omogenizează complet.

Blat:
6 ouă
100 g zahăr de flori de cocos (sau alb)
100 g făină albă de grâu
50 g făină de cocos
un praf de sare
un plic praf de copt

Se mixează foarte bine ouăle, sarea și zahărul, se omogenizează cu piureul de căpșuni.
Se adaugă făinurile amestecate cu praful de copt și se amestecă cu o paletă prin mișcări ample, pentru aerare.

În tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei de cocos se toarnă compoziția și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Se coacere până trece testul cu scobitoarea.
După coacere se răcește pe un grătar, se porționează doar rece.

Prajitura are textură moale, ușor umedă, plăcut aromată. Poate fi servită simplă sau cu fructe proaspete, afine, cireșe, căpșuni sau ciocolată 😁.

Este o prăjitură potrivită pentru copii și prietenoasă cu silueta.

Ps: dacă nu aveți timp pentru pregătirea  blatului prin separarea albușurilor de gălbenușuri, se poate și cu ouăle întregi.

 

 

 

 

Surse:
https://www.google.com/amp/s/www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/capsune-proprietati-beneficii-si-retete-14392408/amp