Prăjitură “Smoothie”

Am inventat această prăjitură din dorința de a nu risipi câteva fructe rămase “abandonate”. Rezultatul unul de excepție! Gustos, sățios, aspectuos, versatil. Cred că pot fi folosite orice fructe, în orice combinație, după preferințe, dar ai grijă la “compatibilitate”.

Pașii de urmat, ingrediente și cantități, citește mai jos.

250 g zahăr (am folosit de cocos)
350 g făină
50 g amidon alimentar
150ml ulei (am folosit de cocos)
500 g zmeură
100 g mure
3-4 caise coapte, curățate de coajă
2 banane mari ff bine coapte
6 de bine
1 praf copt
mirodenii după gust (dar nu în exces)


Pregătește ustensilele și toate ingredientele, spală bine fructele și lasă-le la scurs.
Tava în care coci o îmbraci cu hârtie de copt udă și foarte bine stoarsă, pe care o ungi cu puțin ulei și, dacă vrei, o poti tapeta cu alune, nuci, grosier tocate.
Preîncălzește cuptorul la 170 grade.

Într-un Blender mixează foarte bine bananele, murele și caisele. Separă albușurile de gălbenușuri și bate bine albușurile cu un praf de sare. Când este spumă tare ca o bezea, adaugă zahărul și continuă mixarea. Amesteci gălbenușurile bine și le combini cu albușurile. Continui mixarea adăugând uleiul în șuvoi subțire. Acestea se amestecă bine cu mixul de banane. După omogenizare completă se adaugă faina amestecată cu praful de copt și amidonul, proaspăt cerute. Nu mai folosești mixerul, doar paletă /lingură, amesteci cu mișcări ample, de jos în sus, pentru aerare.

În tavă așezi un strat de zmeură, deasupra torni toată compoziția pregătită anterior și deasupra așezi zmeura rămasă.
Se coace bine, pana trece testul cu scobitarea.
Primele 20 de minute nu deschide cuptorul!

Se lasă la răcit pe un grătar, ideal este să scoți ușor hârtia, se porționează și se servește după gust, simplă sau pudrată cu zahăr.
Este ideală cu fructe proaspete mai zemoase sau cu fresh de fructe.
Dacă nu te gândești la calorii, poți folosi topping de ciocolată.