Semințe și sâmburi în alimentație

Imagine de NatureFriend de la Pixabay
” Dimineața să te trezești cu gândul de a aduce vești bune în lume, de a stârni hohote de râs cu ale tale glume, de a planta ale speranței semințe și de a îndeplini ca peștișorul de aur dorințe.” – Michelle Rosenberg
Semințele au făcut parte din alimentație încă din preistorie.
Consumate în mod regulat, semințele oferă organismului proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
Versatilitatea semințelor oferă multe moduri de a fi consumate, aproape la orice masă, în salate, iaurt, pâine, cruste la diferite preparate.
Semințele ajută digestia, dau senzația de sațietate mai mult timp, susțin tranzitul intestinal, previn constipația, sunt antioxidanți.
De real ajutor în cazul constipației este mixul format din semințe de in, semințe de floarea soarelui, semințe de susan și migdale.
Se macină în râșnița de cafea cantități egale, (de exemplu câte 10 g din fiecare sortiment), se păstrează în recipient de sticlă închis ermetic, pentru 5-7 zile la frigider.
Pulberea poate fi consumată ca atare sau amestecată în iaurt, presărată în salate sau amestecată cu puțină miere în momentul servirii.
Acestă combinație poate fi oferită și copiilor, dacă nu sunt alergici la nici unul din produse.
Toate semințele se consumă crude și nesărate.
Semințele de in conțin magneziu, fosfor, seleniu, mangan.
Pe lângă ajutorul oferit tranzitului intestinal sunt sursă excelentă de proteine și fibre, conțin grăsimi sănătoase.
Contribuie la sănătatea oaselor, ajută sistemul nervos și activitatea cerebrală.
Semințele de floarea soarelui sunt bogate în vitamina E, mangan, acid folic. Este bine știut rolul major al acidului folic în pregătirea sarcinii și pe parcursul acesteia.
Ajută pielea să fie sănătoasă, sunt ideale pentru gustare, reduc inflamațiile din organism.
Semințele de susan sunt bogate în calciu, cupru, Mangan, magneziu, fier, fosfor. Consumul de susan protejează împotriva anemiei, susțin sănătatea oaselor, reduc tensiunea arterială.
Sâmburii de migdale sunt sursă sănătoasă de magneziu, calciu, potasiu, zinc, fosfor, fier, cupru.
Pentru asigurarea necesarului de nutrienți, porția ideală este 30 g , dar nu mai mare de 40 g, incluse în consum constant, nu ocazional.
” Cuvintele sunt și ele semințe, care odată scăpate în substanța invizibilă a spiritului, cresc și se dezvoltă în felul lor specific.” – Charles Fillmore
