Supă S.S.S. – Savuros! Sățios! Sănătos!

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay .

Supă cremă cu ardei capia copt

Savuros! Sățios! Sănătos!

În rândurile de mai jos vă descriu o rețetă inedită de supă delicioasă!
Am inventat această supă din dorința de a le oferi copiilor cât mai multe gusturi, dar și un aport important de vitamine, minerale, proteine vegetale și fibre.

Chiar dacă au aproape 2 ani, încerc să respect regula de la diversificare, o zi proteine din carne, o zi din vegetale. Nu am adăugat unt, doar ulei de măsline. Cred că gustul este îmbunătățit dacă se folosește ulei de măsline și unt, la călirea legumelor. Usturoi și sare am adăugat moderat, fără piper, fiindcă servesc și copiii.

Pentru că eram în criză de timp, am folosit și legume la conservă, linte, quinoa, roșii decojite.

Ingredientele de mai jos sunt orientative și suficiente pentru circa 3 l de supă cremă, în funcție de cât de mult o subțiați după blenduire.

800 – 1.000 g ardei capia copt (am congelat astă toamnă)
1 conservă linte – 250 g
1 conservă quinoa – 150 g
1 conservă roșii decojite – 400 g
1 ceapă mare roșie
3 căței mari de usturoi
200-300 g orez roșu fiert anterior
sare, oregano, busuioc,
2-3 linguri ulei de măsline
2 l apă
Nu este necesar să tăiați mărunt ingredientele pentru că vor fi blenduite după fierbere.

Ceapa și usturoiul curățate le-am tăiat fideluță, le-am călit ușor în ulei de măsline cu puțină sare, în vas anti-aderent. Când au devenit lucioase am adăugat ardeiul capia copt, tăiat grosier, era ușor înghețat. Le-am lăsat împreună la foc moderat, acoperite cu capac.

Într-o oală de 4.5 l am pus 2 l de apă, lintea și quinoa la fiert (chiar dacă erau deja fierte din conservă). Când a scăzut lichidul de la ardei, am adăugat în oală mixul de ceapă, usturoi și ardei copt. Tot acum am pus conserva de roșii decojite întregi, orezul roșu fiert, oregano, busuioc, sare și am lăsat să fiarbă toate împreună 15-20 minute.
Ce arome!

Am separat conținutul de lichid și am folosit blender vertical pentru omogenizare. Am adăugat la început doar 1/2 din cantitatea de lichid. Compoziția rezultată am trecut-o prin sită, ca supa să fie fină. Orezul roșu are coaja mai groasă și nu voiam să se simtă în supă. La final am potrivit consistența adăugând tot lichidul în care au fiert legumele (strecurat), am potrivit de sare și condimente.

Încercați și nu veți regreta!
Este o supă cremă savuroasă, sățioasă și foarte sănătoasă.

Tips: eu congelez porții de supe și ciorbe în vase de sticlă speciale pentru congelator.
Așa am mereu 3-4 feluri de ciorbe și supe, nu le pregătesc zilnic.

În câteva cuvinte, principalele beneficii ale legumelor folosite:

ardei capia – este ușor de digerat, conține antioxidanți, sporește densitatea osoasă, tratează anemia, previne crampele musculare, menține pielea sănătoasă;
linte – conține proteine în jur de 25%, vitaminele din complexul B, magneziu, zinc, potasiu, are proprietăți antioxidante și neuroprotectoare;
quinoua – este o sămânță care nu conține deloc gluten, este sursă completă de proteine, este bogată în vitaminele A, B, C și A, menține inima sănătoasă;
orez roșu – este sursă bogată de vitamina B1, B2, fier și calciu, contribuie la scăderea colesterolului, este un excelent antioxidant.

Sănătate, spor și armonie!