Tort plugușor 2021

“În prăjitura vieții, prietenii sunt cipsurile de ciocolată” – Salman Rushdie

Secțiune

Știi deja, îmi place să fac prăjituri, să îi răsfăț pe cei dragi cu ceva făcut în casă. Nu este sărbătoare de iarnă, dacă nu miroase casa a vanilie, scorțișoară, portocale, mere coapte … 

Am făcut un tort care a fost și motiv de inspirație pentru urările dintre ani.
Conținutul tortului l-am transformat în versuri … 

🎊🎊🎊

La cumpăna dintre ani,
Noi, gemenii Osman,
Vă dorim sănătate,
Zile Binecuvântate!

Mama astăzi a pregătit,
Un tort mare, dichisit,
Să intrăm în noul an,
Cu bucurie și energie,
Viața dulce la toți fie!

Cu multă ciocolată,
Pentru viață îmbelșugată!
Cu măr copt și scorțișoară,
Viața să fie ușor!
Cu struguri, rodie și portocală,
Zâmbete și armonie, tot anul să fie!

Tortul are lumină,
Pentru protecție Divină.
De sănătate și prosperitate,
Zilnic să avem parte!

Prieteni devotați, 
Oameni de calitate,
Bani în conturi ,                                 
Vacanțe reușite,
Toate să fie împlinite!

Mulțumim 2020, la revedere, pleci!

La mulți ani!
2021 bine ai venit!

🎂🍰

Este un tort simplu, nu trebuie să fii expert în bucătărie ca să îl faci, mai jos dau rețeta, cu cantitățile folosite la tortul din imagine.
Îmi place să improvizez, să fac combinații, nici acest preparat nu face excepție … 

Menționez că îmi plac rețetele postate în “Savori urbane”, mă inspir cu încredere de pe acest site.

Blat: 10 ouă, 250 g zahăr tos, 250 g făină, esență de vanilie, coajă de lămâie. Nu am folosit nici un fel de agent de creștere, sau ulei. Pregătești toate ingredientele, tapetezi forma cu hârtie de copt unsă cu ulei (îmi place de cocos) – am folosit formă detașabilă, setezi cuptorul aragazului la 180 grade și îl pornești ca să se încălzească. 

Se separă albușurile de gălbenușuri. Vasul în care se bat albușurile trebuie să fie perfect curat, degresat, uscat și suficient de încăpător. Peste albușuri adaugă o priză bună de sare și mixezi până se face o spumă tare. Adaugă tot zahărul și mixează foarte bine. Amestecă gălbenușurile cu vanilia și coaja rasă de lămâie (sau portocală, după preferințe), combină cu albușurile bătute, prin mixare scurtă. Făina proaspăt cerută o adaugi peste conținutul de ouă și amesteci cu spatula, cu mișcări ample, dar nu circular. Nu se amesteca foarte mult, să nu se piardă aerul din albușuri. Compoziția se toarnă în tavă, se introduce în cuptor, la 180 grade pentru primele 10 minute, restul timpului de coacere se face la 170 grade. NU deschide cuptorul primele 20 minute! Folosesc testul cu scobitoarea pentru verificarea coacerii.

Îmi pare rău că nu am făcut poze și când am tăiat în felii …, arăta grozav, un pandișpan auriu, pufos, cu un miros fin, subtil de vanilie …

 

Cremă de ciocolată: 550 ml frișcă neîndulcită, minim 30% grăsime (eu am folosit La Dorna), 440 g mix de ciocolată (cu lapte 200 g, ciocolată neagră, minim 70% cacao 240 g). Am încălzit frișca până la punctul de fierbere și am dat-o de pe aragaz. Ciocolata ruptă în bucățele, se introduce în frișcă și se lasă circa 5 minute să se topească. După acest timp se amestecă cu telul până la omogenizare completă. Așa arată înainte de mixare. 

După răcire completă se ține la frigider minim 1 oră, după care se poate mixa. Acum se poate adăuga esența preferată sau coniac. După mixare crema este foarte fină, onctuoasă și deosebit de gustoasă …

Am făcut și o cremă de portocale pe care am combinat-o cu mere coapte!
Imposibil de descris în cuvinte ce arome!

Pentru mere coapte am folosit 2 bucăți mari de Red ionatan; merele spălate, se taie în 1/2, se scobesc de căsuță, se așează în tava de la cuptor, pregătită în prealabil cu hârtie de copt. Eu presar și praf de scorțișoară, nu adaug zahăr sau alt fel de îndulcitor. După răcire le curăț coajă, folosesc doar miezul în cremă.

Cremă de portocale: 3 gălbenușuri, 225 g unt, 100 g zahăr, o priză de sare, coajă rasă de portocală (sau esență, după preferințe), sucul de la o portocală.
Gălbenușurile, sarea, zahărul se lucrează pe bain-marie, cu grijă să nu depășești temperatura de 74-75 grade! Ouăle se fac omletă peste acest punct … Când zahărul este topit, crema este gata, se lasă la răcit (complet). Untul, la temperatura camerei, se spumează cu mixerul, se adaugă esența preferată și câte o lingură din compoziția rece de ouă. Se omogenizează foarte bine untul cu ouăle și se adaugă sucul de la o portocală (strecurat în prealabil).
Crema este gata! În această cremă eu am mixat mere coapte! Deliciu!

Montare tort: ​​se taie blatul în 3 felii, cea de jos va fi lăsată pentru deasupra (este cea mai dreaptă).
Fiecare foaie a fost însiropată cu sucul de la o portocală, în momentul utilizării.
Peste prima foaie am folosit doar cremă de ciocolată; peste foaia din mijloc am folosit doar cremă de portocale cu mere coapte; peste ultima foaie am folosit mixt din cele două creme. Laterale au fost îmbrăcate cu cremă de ciocolată. Pentru decor, gust și contrast, am folosit puțină frișcă, iar ornamentele au fost făcute cu boabe de rodie și struguri albi fără sâmburi.

Orientativ, vă dau mai jos cantități / bucata de ou, în caz că vreți să  faceți mai mare, mai mic blatul sau mai multă, mai puțină cremă.

La blat, pentru fiecare bucată de ou se cântăresc 25 g zahăr și 25 g făină.

La crema de portocale, pentru fiecare gălbenuș se cântăresc 30-35 g de zahăr și 75 g unt.

La crema de ciocolată se poate folosi proporție egală de frișcă și ciocolată – exp. la 600 ml frișcă, 600 g ciocolată, dar mie personal mi se pare prea intens gustul.

Poftă buna!

🎂🍰

Îți doresc să ai “cipsuri” de calitate în prăjitura vieții!