Trei rețete pentru bebeluși și nu numai

Imagine de S. Hermann & F. Richter de la Pixabay

Vă împărtășesc din experiența mea cu băieții, cum procedez să fie cât mai ușor pentru noi toți.
Masa, laptele, servite la ore fixe, atât cât se poate, sunt zile în care apar decalări pentru că bebe se trezește mai târziu de exemplu.
Rutina zilnică respectată, obișnuiește copilul cu un program și disciplinează viitorul adult.

Pentru mine personal, nu este lipsit de importanță modul de servire a mesei, de la veselă la prezentarea preparatelor. Cred că și pentru copii, chiar dacă sunt mici, este important să nu fie aceeași farfurie, același pahar, sau mai rău, repetarea frecventă a unui fel, din comoditate sau doar pentru că este bine primită de copil.

Lapte cu griș – este adorat de copii! Pentru a evita monotonia și nu în ultimul rând să includem fructul de dimineață, blenduim cu căpșuni, ananas (din conservă), fructe coapte în cuptor (mere, pere), oferim fructul în amestec și de sine stătător. Eu nu îndulcesc acest preparat, îmi pare foarte bun așa cum este, chiar și atunci când nu folosesc fructe. Dacă, din varii motive nu combin cu fruct, este delicios și cu gem de afine, sau fructe de pădure, (îndulcit cu must).
La pregătirea laptelui cu griș folosesc lapte de vacă, sau lapte de cocos, sau mixt dintre acestea două, în funcție de fructul folosit.
Mod de preparare : 0.500 l lapte, 2- 2,1/2 linguri de griș, 8-10 căpșuni.
Se pune laptele la fiert în vas anti-aderent, când fierbe adăugăm grișul în ploaie și amestecăm. Se lasă până se răcește complet, înainte de a fi mixat cu fructe. Dacă vrem o farfurie bicoloră, oprim puțin lapte cu griș înainte de mixarea cu fructe.

Omletă la cuptor – este foarte versatilă, poate fi mic dejun, dar și prânz, în funcție de ce ingrediente conține. Așa cum spuneam, țin mult și la modul de prezentare al preparatelor, de aceea uneori o pregătesc în formă de chec, alteori în formă de brioșe.
Ouăle pot fi combinate cu brânză/cașcaval și mărar, sau piept de pui, sau cu ciuperci, sau mixt de legume. În funcție de combinație, diferă ușor modul de preparare.
Cea mai simplă și ușoară este cea cu brânză/cașcaval , se prepară astfel:
2 ouă, 50 ml lapte, 1 lingură plină cu brânză proaspătă 6% grăsime, 1 linguriță ulei de măsline, 1 vârf cuțit praf de copt, busuioc, oregano, mărar, după gust, 1 praf de sare (după 1 an). Dacă folosesc cașcaval eu nu mai adaug sare.
Se bat cu furculița toate ingredientele până se omogenizează, se așează în vasul pentru gătit la cuptor sau în forme de brioșe, se coace la 180-190 grade, până are o crustă frumoasă și trece testul cu scobitoarea. Se gătește foarte bine și la optigrill plus.
Notă : poate fi gătită și clasic, pe aragaz dar nu este la fel de spectaculoasă, apetisantă!

Atențiealbușul se introduce în alimentație la sfatul medicului pediatru. Omleta de mai sus poate fi preparată și fără albuș.

Supă cremă de broccoli – este delicioasă, hrănitoare, poate fi congelată (fără adaos de smântână).
750 g broccoli, 120 g orez, 1 ceapă sau (4 fire ceapă verde, sau 1 praz-doar partea albă), 2 linguri ulei de măsline, cca 2 l apă sau supă de legume, smântână pentru servire (opțional).
Mod de preparare :
broccoli se spală și se taie buchetele cu tije cu tot
se curăță ceapa și se toacă mărunt
se pregătește orezul
Într-un vas anti-aderent se încălzește uleiul, se adaugă ceapa și broccoli, după 5 minute se adaugă și orezul (uscat), se amestecă  până orezul devine ușor sticlos. Se stinge cu apă caldă și se fierbe la foc potrivit. În aproximativ 30 minute este fiartă.
Eu procedez la mixarea conținutului fără lichid, acesta îl adaug după, astfel obțin supa de consistența dorită. Când amestecul este gata, pun din nou supa la fiert pentru 5 minute, din momentul fierberii.
Servirea supei se poate face simplă sau cu smântână ( eu nu am oferit copiilor cu smântână).
Notă : poate fi folosit și orez roșu, dar supa nu iese la fel de fină, după blenduire este necesar să fie trecută și prin sită.

Răbdare, inspirație și copii cu apetit!