Bucurii de toamnă

Astăzi, 15 septembrie 2021, Erhan-Gabriel și Ilhan-Mihail împlinesc 2 ani și jumătate!
Când, cum a trecut timpul?!
Am marcat evenimentul cu o prăjitură cât mai prietenoasă cu copiii, dar și cu silueta, 😁.

Pentru blat pregătește ingredientele de mai jos:
6 ouă
150 g zahăr
150 g făină
7 g praf de copt
un praf de sare și aromele preferate; eu am folosit vanilie și coajă rasă de lămâie + portocală.

Glazura:
2 linguri de dulceață sau gem de caise, 1 lingură de apă se fierb în vas anti-aderent, un minut din momentul începerii fierberii. Se trece amestecul printr-o sită foarte fină.
Glazura este gata!

Mixul de fructe îl pregătești așa:
4 pere mijlocii, bine coapte
1 măr mare sau 2 mici
2 banane bine coapte
1 lingură cacao
100-150 g nuci fin măcinate
aromele preferate

Curăță de coajă și partea lemnoasă merele și perele, decojește bananele și stropește totul cu zeama de la 1/2 lămâie. Treci pe răzătoarea mare toate fructele și le prepari termic în vas anti-aderent până la evaporarea lichidului. La final pune o lingură cu cacao și nuca. Lasă să se răcească complet și asezonează cu aroma ta preferată.
Notă:
Eu nu am îndulcit cu nimic.
Dacă vrei mai dulce și folosești zahăr, trebuie să îl adaugi înainte de a opri focul, pentru că zahărul va genera mai mult lichid și are nevoie de timp suplimentar de gătire.

Setează cuptorul pentru a fi cald, la temperatura de 180 grade și pregătește forma cu hârtie de copt unsă cu ulei (am folosit de cocos) și tapetată cu nuci măcinate sau tăiate grosier, cum preferi.

Cât se răcește mixul de fructe pregătești pandișpanul din ingredientele menționate. Dacă ai timp, este ideal să bați albușurile spumă cu sare și zahăr, peste care adaugi gălbenușurile, omogenizezi și combini cu făina.
Blatul va fi aerat și pufos.
Dacă nu ai timp, mixează ouăle întregi cu sarea și zahărul, adaugă la final făina.

Din compoziția de pandișpan, 3/4 combini cu mixul rece de fructe, omogenizezi bine și torni în tavă, deasupra torni pandișpanul rămas și decorezi cu circa 50 g nucă fin măcinată (opțional).
Recomand, gustul va fi desăvârșit cu glazura de caise, 😇.
Se coace 10 minute la 180 grade, după care cobori temperatura la 170 grade până la finalul coacerii.
Este gata când trece testul cu scobitoarea.
Se lasă la răcit pe un grătar, scoți hârtia cu grijă, să nu se rupă prăjitura.

Cât este încă călduță, ornează prăjitura cu glazura de caise.
Partea cu fructe va avea textură ușor umedă, este delicioasă bine răcită.
Eu am folosit câțiva fulgi de migdale pentru a insera mesajul aniversar.