Imunitatea se pregătește toamna
Imagine de healthguru de la Pixabay
“Toamna e anotimpul moale, pentru că ceea ce pierdem în flori, câștigăm în fructe.” – Samuel Butler
Sezonul estival, vacanțele, canicula, sunt deja amintiri!
Cu pași mici dar fermi, se instalează toamna.
Un anotimp îndrăgit, atât pentru fantastica armonie cromatică, domolirea căldurii, dar și pentru bogăția fructelor și legumelor.
Gospodinele aleargă din tarabă în tarabă, să facă cele mai bune alegeri pentru pregătirea conservelor de iarnă: zacuscă, compoturi, gemuri și dulcețuri, murături, câte și mai câte…
Eu sunt adepta conservării în lada frigorifică. Roșiile întregi congelate sunt de-a dreptul delicioase și foarte proaspete, gust desăvârșit în ciorbe și tocănițe. Le las câteva minute la temperatura camerei, nu să se decongeleze, le decojesc și le tai cubulețe sau le trec pe răzătoare, depinde de preparatul în care le folosesc. Am congelat prune jumătăți, am pregătit și ardei gras pentru umplut, toate s-au păstrat excelent!
Site-ul menționat mai jos, are sfaturi interesante privind congelarea legumelor și fructelor.
Desigur, nu toți avem astfel de îndeletniciri, să umplem rafturile cu borcane pline cu bunătăți, dar toți ar trebui să fim preocupați de pregătirea organismului pentru sezonul rece.
Este foarte important să:
continuăm zilnic mișcarea în aer liber
nu ne înfofolim, să profităm de razele soarelui
respectăm principiul “cepei” , în abordarea vestimentară
ne hidratăm corect, 30 ml apă /kg corp
servim ceaiuri calde, supe-cremă din legume și rădăcinoase
consumăm dovleac copt, mere coapte, nuci, miere, cătină, semințe
cerem sfatul medicului referitor la doza de vitamina D pe care trebuie să o administrăm în toate lunile cu “R”, adică pană în aprilie inclusiv.
Tot din toamnă se poate începe folosirea produselor stupului: miere, polen crud, propolis, păstură, lăptișor de matcă.
Fiți atenți la sursă, să fie sigură, mierea să nu conțină zahăr!
Citrice, lime, lămâie, portocală, grepfrut, precum și grăsimi de calitate din avocado și pește, sunt alimente care ajută organismul să facă față schimbărilor climatice.
Cereale, fulgi de ovăz, orez roșu, fasole, linte, năut, uleiuri naturale, presate la rece, ouă de prepeliță, incluse în dietă în mod constant, pe lângă alimentație sănătoasă, contribuie și la starea de bine, “se vad” în calitatea pielii, unghiilor și a părului.
Trebuie să avem grijă și de ceea ce nu se vede, dar se simte dacă nu funcționează adecvat – articulațiile!
Hrana ideală pentru articulații este colagenul. Pe lângă mișcare, hidratare și alimentație diversificată , pentru articulații, dar nu numai, sunt bine venite curele de colagen.
Se spune că cel hidrolizat, lichid, este mult mai eficient…
Sunt multe surse pe piață, consultată medicul de familie și farmacistul și vezi ce ți se potrivește!
Creierul iubește ciocolata neagră, cu peste 75% cacao și este devastat când consumăm ciocolată cu lapte. Dacă nu ești fan ciocolată neagră, poți să prepari o ceașcă cu cacao și miere. Zilele mohorâte vor fi mult mai haioase cu aburii de cacao, miere și scorțișoară iar creierul iți spune mulțumesc!
“Toamna sosește dimineața devreme, iar primăvara, la sfârșitul unei zile de iarnă”.- Elisabeth Bowen
https://www.reginamaria.ro/