Mamă full-time? Dumnezeu nu poate fi pretutindeni…

Imagine de 자유 천지 de la Pixabay

“O mamă este persoana care poate lua locul oricui, dar nu poate fi înlocuită cu nimeni.” – Cardinal Mermillod

Este minunat să fii mamă! Dacă nu ești încă și iți dorești să devii, trebuie să faci din asta scopul suprem.
Nimic nu se compară cu acest sentiment! MAMĂ! 

Important este să fii pregătită să devii mamă full-time. Să știi că nu este puțin! Din proprie experiență îți spun că vei renunța la tine, la tabieturile tale, la socializare, parcă ești în bulă, te izolezi, dar nu la odihnă! Și ce este aproape hilar, că nici nu îți dai seama ce se întâmplă … Ești “pe pilot automat”, știi foarte bine ce ai făcut pentru copil, dar uiți de tine. Iar când îți amintești, sau te vezi în oglindă, obosită, nepensată, frustrarea, neputința, îndoiala, toate acestea își arată fețele. 

Da, am plâns! Da, am avut îndoieli! Da, mi-am dorit să pot să fug, fie și pentru 1/2 de zi!  Am trecut prin stările descrise, chiar dacă nu am fugit, mi-au dat putere! După fiecare “cădere”, am căutat mereu ceva nou de citit, de regulă online (nu am timpul necesar pentru carte “adevărată”), voiam să știu ce pot face mai mult, mai bine, ce îi ajută pe copii să aibă noi și noi achiziții. Este balsamul sufletului, bucuria citită în ochii copiilor care sunt înțeleși în limbajul lor, că se bucură de o farfurie cu mâncare frumos așezată, că îți dă cu mânuțele lui minuscule, să mânaci și tu …

Oamenii, din instinctul de supraviețuire, de autoconservare, sunt egoiști. Mamele sunt și ele oameni! Nu este nimic rău în a fi puțin egoist! Important este să reușim să ținem egoismul la cote minime …

…, au fost zile în care nu reușeam să fac duș! Igiena se rezuma ca la “spălatul la lighean”, în cel mai fericit caz. De aici poți să înțelegi, cam unde, pe ce loc era / este, ritualul / rutina de îngrijire a tenului …

Ha, ha, ha, aveam un ritual cu cub de gheață, sau cub de cafea, sau cub de ceai, cu care îmi masam zilnic, dimineața, fața. Știi când am făcut așa ceva ultima dată? Prin februarie 2019 😂🤣 ,. Dar nu mă mai deranjează!

Îmi amintesc cu nostalgie, de baie în cadă, cu multă spumă și ritual de masaj al corpului, cu uleiuri, lapte de corp … Nici nu vrei să știi când a fost ultimul răsfăț de acest fel!

Ce să îți povestesc, cât de dor îmi este să mă abandonez cu o carte, o sticlă de suc de portocale, o sticlă cu apă, între stavilopozi, în loc retras, să citesc … Uitam de mine o zi între pietre. ..

Sau despre mers pe jos …, făcând zilnic minim 10.000 de pași, dacă nu reușeam avem program de bicicletă. Acum fac mersul pe jos împreună cu copiii, așa că tot ” timp dedicat ” este.

Sunt ritualuri care au făcut parte din viața mea, dar care “din pricini binecuvântate” – cum spune adesea părintele Marius M.  – sunt suspendate temporar.

Partea bună este că pot/poți trece peste ele! Dacă vrei, firește! Eu, până la vârsta de acum a copiilor (22 de luni), am avut 3 episoade de “cădere”. Dar, nu uita, sunt mamă de gemeni …, cred că înțelegi mai bine ce spun, dacă ai crescut sau crești un copil.

Poate modul meu de abordare a meseriei de mamă nu este unul compatibil cu majoritatea mamelor, dar nu regret nimic din ce fac. Sunt de părere că nimeni nu îți poate ajuta copilul mai bine ca tine, mama și tata, mai ales în prima etapă a vieții copilului.

Până la vârsta de 18 luni nu am lăsat pe nimeni să gătească pentru copii, iar acum gătesc eu în proporție de 80-90%.

În momentul pregătirii mâncării se transmite starea celui care gătește. Cum poate altcineva, oricât de bine intenționat ar fi, să  transmită o emoție mai bună decât a ta, de mamă? Produsele din care gătim, au fost vii …, cred că trebuie să gătim și să mâncăm cu recunoștință.

Părerea mea este că aceste suflete minunate, copiii, nu trebuie să fie privați de nimic, doar din egoism, comoditate, sau oricare alt pretext.

Eu cred că este așa de scurt timpul pe care îl putem petrece așa, intim! Perioada aceasta de 2-3 ani, cât își poate permite fiecare, trece repede (cu siguranță că așa vom gândi peste ani). De aceea trebuie să o trăim cu suflet din tot sufletul.!
Am timp să îmi reiau obiceiurile, chiar sa le diversific!

Cu copilăria copiilor nu mă mai întâlnesc! Vreau să fiu prezentă, vreau să mă implic, vreau să îi susțin!

Din 2022, grădiniță pentru voi, timp de hobby-uri pentru noi (mama & tata).

” Dumnezeu nu poate fi pretutindeni așa că a creat mamele.” – citat din cultura ebraică