Mămăligă cremoasă cu parmezan

Imagine de vikvarga de la Pixabay
” Mămăligă: Istoria românilor la ceaun.” – Tudor Mușatescu
Mămăliga este un aliment des întâlnit pe mesele românilor.
Este un obicei bun, cu multiple beneficii pentru sănătate, având în vedere că mălaiul, chiar și după fierbere își păstrează peste 60% din proprietățile nutritive.
Conținutul bogat din gama vitaminei B, în special B1, asigură un bun control asupra stresului, ajută la diminuarea lui, contribuie la buna funcționare a mușchilor și a inimii.
Rețeta pentru 2-3 porții de mămăligă cu parmezan:
175 g mălai
500 ml apă
300 ml lapte
50 g parmezan fin
30 g cașcaval ras
20 g unt
sare după gust (ține cont și de sarea din parmezan!)
În vas antiaderent sau tuci se pun la fiert apa, laptele și sarea.
Când acestea fierb se adaugă mălaiul, se fierbe la foc moderat conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
După fierberea mălaiului se adaugă parmezanul, cașcavalul, untul și se continuă amestecarea cu telul încă 1-2 minute.
Trebuie să aibă o consistență cremoasă, chiar dacă pare moale, se va întări când se răcorește.
Se răstoarnă pe platou și se servește cu garnitura dorită.
Imaginea conține coșuleț din mămăligă cu parmezan, umplut cu ciuperci sotate și usturoi, cartofi cu oregano și ulei de măsline (la grill).
Formarea coșului/castronului:
se udă cu apă rece recipientele care vor fi folosite; castronul/bolul mai mare (ud în interior), se umple 3/4 cu mămăligă fierbinte și bolul/paharul mai mic (ud pe exterior), se așează pe centru și se apasă ușor pană se îmbracă tot recipientul mare.
Se lasă până la răcire completă, se scoate cu grijă să nu se rupă.
Notă: am folosit mălai cu preparare rapidă Panzani.
https://divainbucatarie.ro/