Deliciu cu mere fără coacere
Imagine de StockSnap de la Pixabay
” Viața e ca o cutie cu bomboane de ciocolată… Niciodată nu știi ce primești.” – Forrest Gump
O prăjitură fără coacere, cu mere caramelizate și cremă de vanilie pentru weekend în familie.
Am folosit biscuiți “Leibniz cu unt” la toate cele 3 straturi și am pregătit glazură de ciocolată pentru finisare.
Cremă de vanilie: 400 ml lapte, 6 gălbenușuri, 150 g zahăr tos, 30 g amidon, 1/2 baton vanilie, un praf de sare. Laptele se dă în fiert cu vanilia și se lasă acoperit să se răcorească. Gălbenușurile se freacă viguros cu sare și zahăr (poți folosi robot /mixer), când au crescut în volum se adaugă amidonul, se omogenizează foarte bine. Peste acest amestec omogen pune puțin câte puțin lapte vanilat (scoate batonul înainte), după care îl transferi în cratiță pentru fierbere.
Amesteci cu un tel, fără să lași să se prindă de cratiță! Este gata relativ repede, amidonul fierbe instant.
Dacă nu vrei să “ii duci grija” pune folie peste vas, să nu facă crustă.
Poți amesteca din când în când, nu va face crustă și se va răci mai repede.
Mere și caramel: 600 g mere produs finit (am folosit Red ionatan), 150 g zahăr din flori de cocos, 50 g unt, coajă rasă de lămâie, scorțișoară, esența ta preferată, lichior/coniac (opțional), ce gust vrei să predomine.
Merele curățate de coajă și semințe le-am tăiat în cubulețe potrivit de mari.
Zahărul de flori de cocos l-am caramelizat ușor, peste care am adăugat merele tăiate. Am amestecat de câteva ori, am adăugat untul și am lăsat să fiarbă cu capac la foc moderat. Când lichidul a început să scadă am amestecat ușor, să nu se prindă de vas, dar nici să nu sfărâm merele. Le-am lăsat la rece, am amestecat din când în când, merele se folosesc călduțe.
Alegi forma în care vei monta prăjitura, faci proba cum se așează uniform stratul de biscuiți.
După ce te-ai decis, începi montarea prăjiturii; în forma mea au intrat 14 bucăți /strat.
Peste primul strat de biscuiți așezi merele caramelizate călduțe, nivelezi cu spatula și așezi un nou strat de biscuiți (identic cu primul). Deasupra biscuiților așezi crema de vanilie rece și nivelezi. Ultimul strat de biscuiți îl așezi peste crema de vanilie și apeși ușor. Deasupra așezi glazură de ciocolată și lași la frigider câteva ore.
Tips: pentru ultimul strat poți folosi biscuiți glazurați și nu mai pui glazură de ciocolată.
Condiția este să fie același sortiment cu cei din interior, să se înmoaie uniform.
Rețeta aceasta am adaptat-o după ceva citit pe ” Savori urbane”.
Voi încerca o variantă nouă, revin curând.
Pentru gustul nostru, în varianta de mai sus are 2 ” defecte” este prea puțină dar și prea dulce.
Valentines Day Magic!