Tort “G & M”

♥ La mulți ani! ♥

Tortul “G & M” – este dedicat onomasticii copiilor – ErhanGabriel & IlhanMihail.

Împărtășesc cu voi rețeta, este foarte ușor de făcut, poți să pregătești blatul cu câteva zile înainte, chiar și crema cu o zi, dar o păstrezi la frigider în vas acoperit etanș să nu prindă crustă. Crema poate fi combinată cu cacao, dacă vrei să ai două culori, sau cu nuci coapte în cuptor, râșnite fin, sunt sigură că ai și tu idei. Pentru blat nu folosesc praf de copt sau alt agent de creștere. Mărimea blatului o stabilești în funcție de dorința ta, după următoarea regula – la un ou folosești 25 g de zahăr și 25 g de făină. Dacă lucrezi foarte bine albușurile, trebuie să mă crezi că vei avea un blat pufos, aerat, fără să folosești praf de copt!

Încălzește cuptorul la 175 grade și pregătește forma în care coci blatul cu hârtie de copt unsă cu foarte puțin unt sau ulei și tapetată generos cu alune/nuci tocate grosier. Partea de jos a blatului va fi partea de deasupra a tortului. Este cea mai dreaptă, iar în cazul de față, alunele coapte în combinație cu glazura de ciocolată desăvârșesc gustul!

Blatul făcut pentru acest tort are 6 ouă / 150 g zahăr / 150 g făină/  un praf de sare și coajă rasă de lămâie.

Separă albușurile de gălbenuș-uri, peste albușuri adaugă sare și mixează până obții o spumă albă. Peste aceasta adaugă zahărul si mixează până obții o bezea fermă. Amestecă cu gălbenuș-urile și nu mai folosi mixerul. Făina proaspăt cernută o încorporezi în amestecul de ouă, cu mișcări ample, folosind lingură. Toarnă compoziția în formă, o coci până trece testul cu scobitoarea. NU deschide cuptorul primele 15 minute! (chiar 20, dacă nu este nevoie).

Cremă de lapte cu suc de portocale

350 ml lapte / 350 ml suc de portocale (proaspăt stors și strecurat)  / 2 ouă / 150 g zahăr / 40 g făină / 40 g amidon / 50 g unt / 1 linguriță vanilie Bourbon / puțină sare.

Într-un castron toarnă 2/3 din cantitatea de lapte, sucul de portocale, zahărul, amidonul, făina, ouăle și amestecă viguros, până de dizolvă foarte bine. Strecoară amestecul printr-o sită deasă într-un vas anti-aderent, adaugă restul de lapte, sarea și fierbe la foc moderat, amestecă continuu (ideal cu un tel), până se îngroașă. Ia vasul de pe foc, adaugă untul moale, la temperatura camerei, vanilia și amestecă foarte bine. Crema este gata! Acoperă cu un celofan (ca să nu prindă crustă) și lasă la răcit.

Glazură de cacao și lapte

Glazura o pregătești în momentul în care o folosești, nu mai devreme, pentru a evita întărirea.

3 linguri de lapte / 6 linguri de zahăr  / 2 linguri de cacao de bună calitate / 50 g de unt. În vas anti-aderent se pun toate ingredientele și se lucrează la foc moderat, se amestecă continuu pentru evitarea formării cocoloașelor. Compoziția se aduce în puntul de fierbere dar nu se dă în clocot. Zahărul trebuie să fie bine dizolvat (poți folosi zahăr pudră). Se folosește imediat, chiar dacă ai impresia că este subțire, prin răcire devine densă.

Montarea tortului

Am tăiat blatul în trei felii, partea de jos, aceea cu alune, va fi ultima folosită! Am dorit o în-siropare foarte lejeră, așa că am folosit lichidul de la un compot de caise cu care am în-siropat doar foaia de jos și cea din mijloc, nu abundent. Crema am folosit-o în mod egal pe cele două foi. Peste foaia cu alune am turnat un strat subțire de glazură, peste care am ornat cu zmeură, inclusiv de jur împrejur în partea de jos. După aranjarea zmeurei, am turnat generos glazura.

De menționat că am făcut cantitate dublă de glazură!

După aproximativ 12 ore am tăiat tortul. Este o combinație fantastică! Să aveți spor și poftă!

Notă: pentru cremă m-am inspirat de pe retete-usoare.info